BORDEAUX - Cru Bourgeois
Klasifikace "Cru Bourgeois" vznikla pro potřeby těch vinařství, která se nevešla mezi 61 elitních crus, rozdělených v pěti následujících kategoriích (1er Grand Cru Classé, 2e Grand Cru Classé, 3e GCC, 4e GCC, 5e GCC). Bylo tedy potřeba najít další (nižší) stupeň. Zrodila se tak klasifikace „Cru Bourgeois“ a podobně jako vína „Grand Cru Classé“ i ona má svá specifika a historický původ.
Již od 12. století se „bourgeois“, tedy měšťané, těšili
..značným výsadám. V té době se v dřívějším Akvitánsku – dnešním regiónu Bordeaux - vyvíjel čilý obchod s vínem. Nejvíce se obchodovalo s Anglií, pod kterou tehdy Akvitánsko spadalo. Později se obchodování rozšířilo do Skotska, Holandska a Německa. Rostoucí poptávka po kvalitním vínu z Francké říše dokázala inspirovat řadu prosperujících bordeauxských obchodníků k získání stejných privilegií, jaká tehdy měla vládnoucí šlechta. „Bourgeois“ dostali právo vlastnit pozemky, což byla do té doby právě a pouze výsada šlechty. Vysazovaní čím dál tím většího počtu keřů révy mohlo začít.
• Klasifikace samotná s jasně danými pravidly ale vznikla až v roce 1932, kdy byl pod dohledem Obchodní komory v Bordeaux sestaven seznam 444 vinařství, jimž bylo propůjčeno toto označení, aniž by bylo jakkoli zákonně uvedeno v platnost.
Poslední úprava proběhla v roce 2011, kdy byl uveden nový a zatím poslední formát s názvem "Cru Bourgeois du Médoc"(se zpětnou vazbou od ročníku 2009). Důležitou změnou pak je, že každé zařazení bude mít platnost pouze jeden rok, přičemž v případě dodržení všech požadovaných kritérií bude automaticky obnoveno. V současné době klasifikaci Cru Bourgeois du Médoc užívá 270 chateaux.
Tři nejdůležitější pravidla:
• Všechna châteaux, spadající do klasifikace Cru Bourgeois, musí pocházet z jednoho z osmi médockých okresů (Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis-Médoc, Margaux, Pauillac, Sanit-Estéphe, Saint-Julien).
• Stáčení vína do lahví musí probíhat přímo v château. Víno musí být stáčeno do lahví z tradičního těžkého skla (nejsou tedy povolené odlehčené láhve používané pro levnější francouzská vína).
• Vína mohou být uvedena na trh až 1. ledna druhého roku po datu sklizně.
Pokud vám mezi těmi nejlepšími chybí některá známá vinařství - Ch. Sociando Mallet (Haut-Médoc), Ch. Gloria (Saint-Julien), Ch. Potensac (Médoc), Ch. Poujeaux (Médoc-Moulis), Ch. Chasse Spleen (Médoc-Moulis), Ch. Phélan Ségur (Saint-Estéphe) apod., důvod je prozaický. Jmenovaná châteaux si o zařazení do klasifikace nezažádala, přičemž důvody mohou být různé. Zpravidla ale zmíněná vinařství jsou si jista kvalitou svého vína natolik, že nemají zájem být zařazeni v klasifikaci nižší, než jsou jejich vlastní ambice (zařazení do nejvyšší klasifikace Grand Cru Classé je nemožné). A tak raději užívají pouze základní kategorii potvrzující příslušnost k danému terroiru (AOC).
- Jaká tedy jsou vína "Cru Bourgeois"? Vína Cru Bourgeois jsou samozřejmě velice různorodá, neboť pocházejí z různých terroirů, které jsou od sebe vzdáleny i několik desítek kilometrů. Avšak jedno mají společné. Ve většině případů se jedná o vína vyznačující se nejen vysokou chuťovou kvalitou za relativně dobře zaplatitelnou cenu, ale také překvapivou dlouhověkostí!
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓