Château LILIAN LADOUYS
To, co dnes známe jako Château Lilian Ladouys, začalo získávat svou slávu v roce 1654. Tehdy bylo toto panství známé pod názvem La Doys, který se časem proměnil na Ladouye. V 18. století bylo Château Ladouys koupeno rodinou Barre, v jejichž vlastnictví bylo více než 150 let. Rodina Barre vystavěla zámek Ladouys, tak jak jej známe dnes. Typické jsou pro něj dvě věže, které nesou iniciály AB (Auguste Barre) a CL (Château Ladouys). Koncem 19. století zaujímalo
..Château Ladouys plochu 75 hektarů, z čehož tři čtvrtiny byly vinice. Château mělo již tehdy klasifikaci Cru Bourgeois Superieur, která byla opětovně potvrzena v letech 1932 a 2003.
Ve 20. století bylo panství nepříznivě zasaženo důsledky světové války a hospodářské krize. Znovuzrození proběhlo až v 80. letech dvacátého století. Panství zakoupili Christian Thiéblot a jeho žena Lilian, od níž získalo château své druhé jméno. První významné ročníky znovuzrozeného vinařství byly 1989 a 1990.
V roce 2008 se vlastníky Lilian Ladouys stali Jacky a Francoise Lorenzetti. Ihned se začalo s dalšími investicemi, tentokrát do nových sklepů. Také se začala měnit skladba odrůd na vinicích, především zvýšením podílu Merlotu. Nově byl vysazen Petit Verdot. Rodina Lorenzetti pokračovala v rozšiřování portfolia zakoupením Ch. Pedesclaux (Pauillac) a také 50 % podílu v Ch. Issan (Margaux). V roce 2018 bylo zakoupeno 34 hektarů vinic od sousedních Ch. Clauzet a Ch. Tour de Pez, čímž byla celková rozloha vinic Chateau Lilian Ladouys zvýšena na 80 hektarů.
Vinice Lilian Ladouys se nacházejí podél spojnice mezi zámkem a Ch. Calon Segur. Podloží je z 80 % štěrk a z 20 % jíl/vápenec. Po rozšíření a re-parcelování vinic je nyní odrůdová skladba 50 % Merlot, 45 % Cabernet-Sauvignon, 4 % Petit Verdot a 1 % Cabernet Franc. Pro vinifikaci je k dispozici 48 nerezových tanků o objemu 54 až 172 hektolitrů. Používá se metoda studené macerace/předkvašení. Část malolaktického kvašení (10 %) je provedena v dubových sudech. Víno následně zraje v celkem 1800 sudech z francouzského dubu, z nichž je 40 % nových. Zrání trvá 14 až 16 měsíců.
Château Lilian Ladouys bylo nově zařazeno do klasifikace „Cru Bourgeois Exceptionnel en 2020“.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓