PROVENCE - kraj vína provoněný kořením a levandulí.
Vinařská oblast Provence se nachází na jihovýchodě Francie na území o rozloze necelých 30 tisíc hektarů, které se táhne podél středozemního moře v pásu širokém přibližně sedmdesát kilometrů od Marseille přes francouzskou riviéru až k Nice.
Oblast je rozdělena na osm hlavních regionů: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix, Bandol, Les Baux, Coteaux Varois, Coteaux de Pierrevert, Cassis a Bellet. Tato krajem prosluněná
..a kořením provoněná svébytná vína odrážejí charakter půdy, na které jsou pěstována. Francouzi mají pro tento typ území svoje vlastní slovo „Garrigue”. Tento elegantní termín si můžeme přeložit jako středomořské lesy a křoviny, rostoucí na vápencovém podloží blízko pobřeží. Divoce zde roste levandule, rozmarýn a tymián, jejichž aroma spolehlivě poznáte v každém provensálském vínu.
Nejrozšířenější a nejvíce používanou provensálskou odrůdou je Grenache, ovšem nejvýznamnější je Mourvédre. Tato modrá odrůda dozrávající mimořádně pozdě, hraje dominantní roli hlavně ve vínech z Bandolu. Mourvédre se používá také do skvělých provensálských růžových vín, k jejichž kvalitě přispívá společně s odrůdami Grenache a Cinsault. V Provence najdeme i celou řadu celosvětově rozšířených odrůd jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Carignan. Bílé víno pak bývá vyrobeno převážně z odrůd Ugni Blanc, Clairette, Rolle, Marsanne a Grenache Blanc. Další provensálské významné odrůdy jsou Braquet, Calitor, Folle a Tibouren. Pro milovníky bílých vín ovšem Provence není země zaslíbená, neboť bílých vín se v Provence moc nevyrábí (maximálně okolo 3 % z celkové produkce).
Provence je vyhlášená svými víny rosé. Provensálská růžová vína jsou prostě excelentní. Vynikající pověst mají také červená vína z Banolu. Ochutnejte Pradeaux, Bunan, Sorin, La Canorgue, Ray-Jane nebo Gros Noré a poznáte typickou provensálskou chuť. Tato vína jsou na vysoké úrovni. Nikde jinde na světě nepotkáte tak svůdnou kombinaci ovoce, koření a květin jako v Provence. V minulosti ovšem vína z Provence měla trochu složitější povahu. Po odkorkování potřebovala velice dlouhý čas k nadýchnutí.
V průběhu posledních pěti až sedmi let se zde ale hodně změnilo. Vinaři z Bandolu opustili agresivní projev svých vín, výrazně "ubrali na plynu" a v současné době vyrábějí vína, která již nejsou tak výstřední, těžká a komplikovaná jako v minulosti. Převážná většina vín z Bandolu se proměnila v lahodná, skvěle pitelná vína s perfektní chuťovou strukturou postavenou na dokonalé rovnováze ovoce, kyselosti, taninů a alkoholu. Mnohá z nich jsou brilantně hebká a přirozeně rafinovaná. Nejenže dobře zrají, ale kupodivu se krásně pijí také již jako mladá. Avšak vína nejlepších vinařů jsou skvělá hlavně ve starším věku.
V Provence působí přibližně 600 vinařství, která v roce 2013 vyprodukovala 1 195 000 hektolitrů vína, což je přibližně 160 milionů lahví (88,5 % rosé, 8 % červeného a 3,5 % bílého vína).
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓