Láhev vína Le Lys de Pradeaux 2010
 
Zpět «

Pradeaux

Le Lys de Pradeaux 2010

Ročník:   2010
Oblast | podoblast:  Provence, Bandol | Bandol
Klasifikace:   AOC Bandol
Odrůdy:   85 % Mourvédre, 15 % Cinsault
Obsah alkoholu:   13,5 %
Objem:   0,75 l
Nejlepší k pití:   2014 - 2020

Co musíte udělat, abyste ze skvělých vín z provensálského Bandolu měli ten nejlepší pocit!

Pokud tohle víno odkorkujete a okamžitě začnete konzumovat, nebude to ono. Udělal jsem to tak poprvé a byl jsem hodně zklamaný. Vína z provensálského Bandolu (samozřejmě pouze ta nejvyšší kvality) jsou velice komplikovaná. Za prvé strašně dlouho potřebují zrát (a to nejen v sudu, ale také v lahvi) a navíc ještě potřebují velice dlouhou dobu na provzdušnění. Jednodenní pobyt v dekantační karafě před konzumací je nevyhnutelná nutnost. Pokud to tak uděláte, ve většině případů při jejich konzumaci budete nadšeni. O vínech Ch. PRADEAUX to samozřejmě platí dvojnásob. „Le Lys“ je fantastické víno, ale až po minimálně 24hodinovém provzdušnění (dekantace zase tak nutná není, víno je čisté, bez stopy po sražených tříslovinách).

Hrozny pro Le Lys de Pradeaux pocházejí pouze z o pět let mladších vinných keřů, než hrozny, které se používají v prvním vínu Pradeaux. Hlavní rozdíl spočívá v době zrání vína v dubovém sudu. Zatímco první víno Pradeaux zraje v sudu 48 měsíců, Le Lys de Pradeaux zraje v sudech 22 měsíců. Víno si tak udržuje svěží mladistvou ovocnost a celkově lehčí styl. Le Lys de Pradeaux 2010 voní po ovoci a koření, nové kůži a velice lehce také dubu. Stylový chuťový výraz je překvapivě sušší, rozhodně zde nečekejte sytou „středomořskou“ ovocnost napěchovanou výraznou extrakcí ani unavující alkohol, ale ani hrubé taninové hrany, Le Lys de Pradeaux je prostě svěží klasik a skvěle pitelné víno lehce provoněné typickým provensálským kořením. Opravdu skvostné!

Stáří keřů: 30 let
Výnos: 32 hl / ha
Délka zrání v dubových sudech: 22 měsíců

TOPVINO SCORE: 89+/100 (02-2016)

CENA:    495 Kč

21 ks skladem
Facebook profil Topvíno