
České pivo
Ačkoli dochované záznamy o českém pivovarnictví sahají do 12. až 13. století, do doby, kdy králové udělovali várečná práva určitým městům, je nepochybné, že pivo se na území dnešního Česka vařilo od nepaměti. Nejdůležitější část se ale datuje až rokem 1842, kdy německý sládek Josef Groll uvařil v Plzni první novodobý český ležák.
Do poloviny 20.
.. století fungovalo na území dnešního Česka více než 500 pivovarů. Druhá světová válka jich dost vyřadila ze hry, ovšem ještě více jich postavil mimo hru Únor 1948, kdy malé i velké, ale hlavně pak dobře fungující soukromé pivovary a pivovary vedené různými šlechtickými rody komunisté znárodnili. Od té doby fungovaly v Československu pouze velké národní pivovary, které zpočátku dodávaly na trh pivo celkem obstojné kvality (leželo v dřevěných sudech a v dřevěných sudech se také dodávalo do hospod). Později se jeho kvalita v zájmu budování socialismu bohužel zhoršila, ale jeho konzumace i tak nepolevila. Veškerý český pivovarnický vývoj se ale na dlouhých 41 let zastavil.
Další změna nastala po roce 1989. Znárodněné pivovary se vrátily zpět do rukou původních vlastníků a zbytek tzv. národního majetku byl prodán v dražbách. Bohaté západní pivovarnické společnosti se okamžitě vrhly na vše, co v letech normalizace jakžtakž fungovalo a snažily se ukrojit co největší kus domácího trhu tím, že koupily veškeré doposud fungující pivovary. Velké socialistické pivovarnické kolosy jako Plzeňský Prazdroj, Velké Popovice nebo smíchovský Staropramen přešly pod zahraniční kapitál a dál vyráběly svoje "europiva" (byť některá s překvapivě obstojnou kvalitou).
Po nějaké době začali vystrkovat růžky ti nejodvážnější první soukromí pivovarníci. Na českou pivní scénu se začala prodírat skupina odvážných, kteří si usmysleli vařit pivo podle jiných pravidel. A právě tehdy se v Česku zrodila první scéna řemeslného pivovarnictví. Někteří z prvních sládků přešli ze socialistických pivovarů do soukromé sféry, jiní začínali od nuly, pouze nabití entuziasmem a touhou vyrobit vlastní pivo, které bude o dost lepší než dostupné komerční ležáky.
Objevila se nová "craft" vlna a na českou pivní scénu začaly pronikat pozitivní globální vlivy. Celá řada malých pivovarů tak ukazuje národu světlého ležáku něco trochu jiného a nepochybně hodně zajímavého.
V současné době funguje v Česku nejméně 500 různě velkých pivovarů, počínaje těmi obrovitými komerčními kolosy přes středně velké pivovary a minipivovary až k pivovarům "jednoho muže“, tzv. létajícím pivovarům bez vlastní technologie. Navíc každý měsíc přibývají další. Jednou se ale malými pivovary přesytí trh, to zcela určitě přijde. Možná, že některé pivovary zkrachují, vzduch se pročistil, ale "vlci vyjí a karavana táhne dál".
Zdroj: The Best Magazine (ČR)
PIVOVARY ČESKÉ REPUBLIKY
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓
PRIMEUR CZECH s. r. o. | Volarská 381/12, 148 00 Praha 4 | Tel./fax: 244 910 416, 244 910 496 | E-mail: info@topvino.cz
Osobám mladším 18 let alkoholické nápoje neprodáváme
Kopírování jakéhokoli obsahu těchto webových stránek bez souhlasu majitele autorských práv není povoleno.