
Maison DELAMAIN
Společnosti Delamain, jejíž historie sahá až do poloviny 18. století, byla založena v roce 1762 Jamesem Delamainem, irským protestantem, který měl dlouholeté rodinné vazby na francouzskou oblast Cognac. Zmínky o prvních členech tohoto významného a úspěšného klanu původních výrobců koňaku můžeme ale najít přibližně ještě o sto padesát let dříve.
- Nicolas Delamain přijel do Londýna v roce 1625. Byl pověřen vedením doprovodu princezny Henrietty Marie (Bourbonské), nevěsty anglického krále Karla I. O čtrnáct let později byl pasován na rytíře, usídlil se v Irsku a stal se protestantským statkářem.
- Henry Delamain z další odnože rodiny Delamainů byl v Dublinu hrnčířem. Jako první používal při vypalování delftské keramiky uhlí, za což byl parlamentem odměněn částkou 100 liber. Dokonce byla na jeho památku vydána i poštovní známka.
- Henryho synovec James Delamain, syn konstábla na dublinském hradě, se roku 1759 vrátil do kraje svých předků a začal obchodovat s koňakem. O tři roky později se stal partnerem svého tchána Isaaca Ransona. Sídlili v Jarnacu a vyváželi koňak do Holandska a Irska. Tento rok, tedy rok
..1762, je oficiálně považován za rok vzniku nezávislého rodinného podniku Delamain.
Po francouzské revoluci v roce 1815 přišlo obnovení trhu s koňakem. James, pravnuk Henryho Delamaina, společně s bratranci Roulletovými založili roku 1824 firmu s názvem „House of Roullet & Delamain“. Pod tímto jménem potom obchodovali čtyři generace. Od roku 1920 zůstala rodina Delamainů jediným vlastníkem.
Delamainovi jsou prostě výjimeční, stejně jako je výjimečný jejich koňak. Nejenže víc vědí, ale také si sami dokáží poradit s tím, k čemu ostatní najímají tým specialistů. Jsou také velice dobří obchodníci, a to jistě není zanedbatelné. Co tedy dělají Delamainovi jinak, a čím to je, že jejich koňak je tak skvělý? Podle Alaina Braastad-Delamaina je špičková kvalita koňaku dána čtyřmi stejně důležitými faktory:
1) Kvalitou destilátu brandy před zráním
2) Vlhkostí sklepa, kde koňak zraje
3) Dovedností míchače
4) Časem, kdy se koňak vyvíjí v sudu
Delamainovi nakupují deset až patnáct let starý destilát a nechávají ho zrát, míchají ho a lahvují. Veškerý produkt pochází z oblasti Grande Champagne Premier Cru, což je jedna z šesti hlavních oblastí v okolí městečka Cognac. Označení „premier cru“ znamená, že se jedná o vinice s kontrolovanou kvalitou. Co se týče stupně kvality a prestiže, stojí Grande Champagne na nejvyšším stupínku mezi místními certifikovanými oblastmi. Delamainovi nenakupují brandy na základě dlouhodobých smluv, ale vybírají si po pečlivém předběžném ochutnání od „bouilleurs de cru“ (páleníci, kteří mohou destilovat pouze svoje vlastní víno a nesmějí ho nakupovat u jiných vinařů).
Při nákupu dávají přednost alkoholu destilovanému na „lees“ (kaly zbylé po kvašení), což údajně zajišťuje průnik většího množství ovocného aroma a estérů. Zároveň ale dávají velký pozor, aby se nepřekročila míra. Nepoužívají nové dřevo, ale starší sudy z limousinského a troncaiského dubu. Všechny koňaky nechávají vyzrávat nejméně šest let, což znamená, že nevyrábějí nižší stupeň kategorie než X.O. (Extra Old - velmi starý). Koňak zraje při té síle alkoholu, jaké dosáhl v době, kdy byl pro Delamain koupen. Míchání se provádí při vyšší síle.
Další věcí, kterou se významně liší od ostatních podniků, je způsob ředění. Obvykle se přidává destilovaná voda, o níž si ale Alain Braastad-Delamain myslí, že ničí jemnost a rovnováhu, proto se po dobu dvaceti čtyř měsíců postupně přilévá směs velmi starého koňaku s destilovanou vodou obsahující patnáct procent alkoholu. Nepřidává se ani cukr, ani sirup, jen občas karamel (nepatrně) kvůli udržení stálosti barvy.
Koňak Delamain je prostě výjimečný nápoj vyráběný výjimečnými lidmi. Světlá barva a lehký styl jsou nejvýraznějšími charakteristickými rysy koňaků Delamain. Od zlatavých záblesků po průzračné jantarové stíny v barvě, svůdné vůně vanilky, medu, ovoce a lesních bylin protínají lehkost a měkkost chuti, vytříbenost, šířku a jemnou strukturu. Ano, máme před sebou nádherný charakter dokonalého koňaku Delamain. V knize „Le Grand Livre du Cognac“ se píše, „Delamainovi jsou pro koňak tím, čím je Rembrant pro malířství“.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓
PRIMEUR CZECH s. r. o. | Volarská 381/12, 148 00 Praha 4 | Tel./fax: 244 910 416, 244 910 496 | E-mail: info@topvino.cz
Osobám mladším 18 let alkoholické nápoje neprodáváme
Kopírování jakéhokoli obsahu těchto webových stránek bez souhlasu majitele autorských práv není povoleno.