| Založeno |  
							17. století |  
						
 
						 
							| Klasifikace |  
							Cru Bourgeois | Haut-Médoc. |  
						
 
						 
							| Rozloha vinic |  
							26,5 ha |  
						
 
						 
							| Stáří keřů |  
							30 let |  
						
 
						 
							| Půda |  
							Štěrk s hrubozrným pískem |  
						
 
						 
							| Pěstované odrůdy |  
							50 % Merlot 
47 % Caberbnet Sauvignon 
3 % Cabernet Franc |  
						
 
						 
							| Roční produkce |  
							100 000 lahví |  
						
 
						 
							| Délka zrání v sudech |  
							12-15 měsíců |  
						
 
						 
							| Vyráběná vína |  
							1) Ch. d´Agassac |  
						
 
					
 				 
							 
		 	
		Château D´Agassac je starobylé panství. Záznam nalezený v podzemních prostorách hradu praví, že jeho výstavba začala v 11. století. První z jeho známých pánů, Gaillard d´Agassac, žil v roce 1238. Byl věrným vazalem anglického krále a jeho hrad chránil Bordeaux před možnými útoky od ústí řeky. 
Původní primitivní pevnost byla nahrazena nynějším zámkem d´Agassac začátkem 14. století. V roce 1580 přešel do vlastnictví Pomiesů, významné rodiny parlamentářů, kteří zámek udrželi až ..do		
			.. Velké francouzské revoluce. Tento starobylý rod baronů Pomies d´Agassac se věnoval také vinařství a na začátku 20. století vlastnil i Château Pomies a Château Ludon. Zámek byl od roku 1960 ve vlastnictví rodiny Gasqueton (Calon Ségur) a v roce 1996 byl odkoupen velkou pojišťovací společností. Přestože byl nedávno zrenovován, zachoval si stopy minulosti, například staré zdi z 14. století z něj dělají jedno z nejmalebnějších sídel oblasti Haut-Médoc. Leží uprostřed chovného rybníka, přičemž s parkem jej spojuje malý kamenný most. Celé místo působí velmi romanticky. 
Vinice o rozloze 43 hektarů (stav v roce 2020), rozdělená na dvě části, je osázena převážně starými odrůdami vinné révy pokrývající štěrkovitou pláň. Plodí víno jemné a kultivované vůně a rok co rok zajišťuje věhlas a bohatství starobylému zámku. Samozřejmostí je ruční sběr a pečlivé třídění hroznů. Moderní kádě z nerezové oceli umožňují regulaci teploty při kvašení a zajišťují tak optimální podmínky pro maceraci. Víno zraje v dubovém sudu po dobu 14 až 15 měsíců.
Víno z d´Agassacu se vyznačuje nezaměnitelným buketem, barvou, jemností, vytříbeností a jemně nasládlou, perfektně zralou chutí. Je plné ohnivosti, ale zároveň také elegance, kterou ještě více získává zráním v lahvích, takže může být uchováváno po dlouhá léta. Díky těmto jedinečným vlastnostem jsou vína z Ch. d´Agassac naprosto jedinečná. Jako hlavní konzultant zde působí nepříliš velký nadšenec bio-dynamického hospodářství známý enolog/konzultant Stéphane Derenoncourt.
			↑  zobrazit méně
		
		..
			zobrazit více  ↓