Založeno |
1899 |
Klasifikace |
Chablis Grand Cru |
Rozloha vinic |
10 ha |
Stáří keřů |
20-50 let |
Půda |
Kamenitá, jíl s vápencem, zkamenělé fosílie |
Pěstované odrůdy |
100% Chardonnay |
Roční produkce |
100 000 lahví |
Délka zrání v sudech |
do 12 měsíců (Les Preuses, Vaillons Vieilles Vigne |
Vyráběná vína |
St.-Pierre (AOC)
Séchet (1er Cru)
Montmains (1er Cru)
Vaillons (1er Cru)
Vaillons V.V. (1er Cru)
Les Preuses (Grand Cru) |
Jean & Sébastien DAUVISSAT je jedno z velmi dobře vedených vinařství v Chablis – malé a rodinné, žádná gigantická „velkovýroba“. Rodina Dauvissat vlastní toto tradiční řemeslné vinařství včetně kamenitě-vápencových sklepů pocházejících ze 17. století a vinic situovaných na obou březích říčky Serein již od roku 1899.
Zdejší hluboká vápencová půda s velmi dobrým odvodněním produkuje elegantní Chardonnay klasifikace "AOC Chablis" (St.-Pierre), „Premier Cru“ (Vaillons, Séchet, Montma
..ins) a "Grand Cru" (Les Preuses).
Vinice o celkové rozloze necelých deset hektarů se nacházejí na strmých svazích podél údolí Serein, a to jak na pravém, tak na levém břehu stejnojmenné říčky. Půdě na pravém břehu se říká „kimmeridžienská“. Je to nejkvalitnější půda v Chablis. Tato kamenitá hornina složená z vápence s pozůstatky zkamenělých mořských fosílií tvoří dokonalý svazek s jedinou zde pěstovanou odrůdou Chardonnay. Odtud pocházejí všechna vína klasifikace Grand Cru. Rodina Dauvissat na těchto svazích vlastní několik akrů unikátní půdy, na které jsou vysázeny keře Chardonnay, z nichž vyrábí fantastické „Grand Cru“ víno „Les Preuses“ (viz Robert Parker 94/100).
Ostatní vinice se nacházejí na levém břehu říčky Serein na tzv. „portlandienské“ hornině - odtud pochází například naprosto fantastické „Vaillons“. Vaillons, Montmains a Séchet jsou vinice kategorie Premier Cru. Séchet je pak taková nepříliš známá mini Premier Cru vinice, těsně přilehlá k Vaillons. Celkové stáří vinných keřů se pohybuje v rozmezí od 25 do 40 let. Nicméně Grand Cru Les Preuses nebo Cuvée „Vieilles Vignes“ pochází z keřů více než padesátiletých (Vieilles Vignes pak dokonce z keřů starých 76 let).
Sebastien Dauvissat téměř nepoužívá dubové sudy. Netají se názorem, že víno by si mělo ponechat svůj přirozený charakter a typický ovocně-minerální výraz, který vytváří unikátní terroir. Dlouhý pobyt v sudu tyto vlastnosti spíše zakrývá. Je ale nepochybné, že skvělé Grand Cru sud potřebuje. Jedinými víny, která zrají v dubových sudech (cca 12 měsíců), jsou „Les Preuses“ a „Vaillons Vieilles Vignes“. Ostatní Premier Cru v dubových sudech nepobývají. Všechna vína Dauvissat (kromě St.-Pierre) jsou lahvována až po dvou letech od sklizně. Do té doby víno nabírá potřebnou sílu odpočinkem v ocelových tancích.
Sébastien Dauvissat uvolňuje do prodeje svoje Premier Cru a Grand Cru až po určitém roce zrání v lahvi (obvykle po dalších dvou až třech letech). Dauvissat chce mít nad vývojem svých vín absolutní kontrolu. Tento způsob mu dává jistotu, že víno, které uvolňuje na trh, je v dokonalé kondici.
Vína Domaine J. Dauvissat jsou vyhledávaná pro svoji hebkou chuť, velice jemnou elegantní ovocnost, neagresivní kyselost a výjimečnou chuťovou rovnováhu, kterou doprovází okouzlující minerální stopa. Některá vína jsou víc ovocná, některá pak zase víc minerální (však také zdejší půda nabízí v tomto ohledu téměř nevyčerpatelné možnosti). Vína Jean et Sebastien Dauvissat jsou precizně vyrobená, opojná a nesmírně podmanivá (krásně se pijí). Přesně takhle má Chardonnay z Chablis chutnat.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓