| Založeno |
2. století |
| Klasifikace |
St. Emilion 1er Grand Cru Classé (B) |
| Rozloha vinic |
40 ha |
| Stáří keřů |
35 let |
| Půda |
Štěrkovitá na křemenitém loži, místy bohatém na železo. |
| Pěstované odrůdy |
35 % Cabernet Sauvignon 35 % Cabernet Franc 30 % Merlot |
| Roční produkce |
120 000–140 000 lahví (podle ročníku) |
| Délka zrání v sudech |
18-22 měsíců, 100 % nových sudů |
| Vyráběná vína |
1) Ch. Figeac (1. víno)
2) Le Petit Figeac (2. víno)
|
Svět milovníků vína žasne, že kvalita a styl Château Figeac jsou už více než 60 let na špičkové úrovni. Víno Ch. Figeac patří mezi nejspolehlivější vína na světě. Za výjimečným úspěchem stojí majitel a sklepmistr v jedné osobě – Thierry Manoncourt, který po více než šest dekád bez přerušení tvořil velká červená vína jednoho z nejlepších statků v oblasti Saint-Émilion.
V roce 1947, tehdy devětadvacetiletý, přijel Thierry Manoncourt na prohlídku vinařství, které jeho příbuzní z matč
..iny strany koupili v roce 1892. Vystudoval agronomii na pařížském Institut National Agronomique, měl rodinu, zajištěnou kariéru v hlavním městě a o práci vinaře původně neuvažoval. Jeho analytická mysl se ale brzy začala zabývat otázkou, proč vína Château Figeac nedosáhla takové prestiže jako sousední Ch. Cheval Blanc, které bylo ještě v 18. století součástí Château Figeac. Vždyť stáří keřů i složení půdy jsou velmi podobné. Rozhodl se proto strávit ve Figeacu rok a hledat odpověď.
Už během prvních měsíců si všiml, že většina statků v Bordeaux je řízena najatými odborníky bez hlubšího osobního vztahu k majetku, který spravují. Po roce práce věděl, že odejít už nemůže. Začal vysazovat mezi řádky révy zeleninu, bylinky a květiny, aby zlepšil půdu, a přestal používat tradiční modrou skalici. „Dobrý“ hmyz tak přirozeně eliminoval škůdce a půda se provzdušnila i chránila před některými plísněmi a chorobami.
Velká síla dnešního Château Figeac spočívá v mimořádně vysokém podílu Cabernetu Sauvignon – kromě Cabernetu Franc a Merlotu. Figeac je jeden statek dvou vín (Grand Vin a druhé víno) a tří odrůd, tří odlišných výrazů. „Kdybych nahradil Cabernet Sauvignon Merlotem, ztratil bych strukturu, živost a jiskru. Naše štěrková půda umožňuje Cabernetu dozrát lépe, než by dokázala půda vápenitá,“ říká Thierry Manoncourt.
„Každým rokem se narodí nové víno – některé je vhodnější k dlouhodobému zrání, jiné má tak vláčné a měkké třísloviny, že je přístupné dříve. Několik posledních ročníků je úžasných, plných a dokonale strukturovaných.“
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓