Založeno |
15. století |
Klasifikace |
AOC Graves |
Rozloha vinic |
25 ha (modré odrůdy), 2 ha (bílé odrůdy) |
Stáří keřů |
40 let |
Půda |
Půda: štěrková půda na podloží s křemičité hlíny, jílu a vápence. |
Pěstované odrůdy |
60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot
82 % Sauvignon Blanc, 18 % Sémillon
|
Roční produkce |
80 000 lahví (červené+bílé) |
Délka zrání v sudech |
16–18 měsíců, přičemž každý rok se 60 % sudů obměň |
Vyráběná vína |
1) Haut-Bergey
2) Etoile de Bergey (2. víno)
3) Haut Bergey blanc (bílé víno)
|
Historie statku sahá až do 15. století a rodinná kronika praví, že prvopočátek zrození vinařství Haut Bergey, jehož původní název byl ”La Maison Noble de Pontey”, mají na svědomí dva církevní hodnostáři „Seigneur de La Louviére“ a „Seigneur d´Olivier“. Tito pánové - budiž za to pochváleni z nebes - dostali za úkol rozparcelovat zemědělské pozemky určené pro výsadbu vinic.
V roce 1700 se stal vlastníkem Haut Bergey – v té době již užívalo dnešní jméno – „monsieur“ Jean-François de
.. Cresse, člen parlamentu Bordeaux. Udělal z něj svou stálou rezidenci a vyráběl víno, jehož věhlas nabíral rok co rok na intenzitě, a to nejenom ve svém nejbližším okolí. V roce 1772 mělo panství 100 hektarů vinic a bohužel jak už to ve světě bordeauxského vína chodí, ani Haut Bergey si neudrželo dobovou neporanitelnost. O několik desítek let později byly vinice na dlouhou dobu opuštěny a zámek byl v roce 1850 přestavěn na „pouze“ odpočinkovou rezidenci. Návrat k pěstování vína proběhl až v polovině minulého století a cesta vzhůru byla trnitá, nicméně až nečekaně rychle úspěšná.
Sylviane Garcin-Cathiard se stala majitelkou Ch. Haut Bergey v březnu roku 1991. Tato vnučka obchodníka s vínem, úspěšná podnikatelka a kromě jiného také sestra Daniela Cathiarda, vlastníka nedaleko vzdáleného Ch. Smith Haut Lafitte, měla vždy zájem o skvělé víno. Láska na první pohled a slibný šarm Haut Bergey ji povzbudil k uskutečnění velkého renovačního projektu.
Skvělé půdní podmínky 28,5 hektarů vinic, jež se nacházejí ve středu vesnice Léognan, v samém srdci Gravesu, mají velký vliv na jedinečnost vína HB. Na konci terciéru a počátku čtvrtohor zanechala na těchto místech meandrující řeka Garonna různorodé typy štěrků, oblázků a dalších kamenů, které způsobuji nevšední komplexnost tohoto výjimečného typu půdy. Na jaře vzrůstá teplota půdy konstantně. V létě, a zvláště v září, potom odráží štěrk teplo vzhůru ke hroznům a významně tak přispívá k jejich dokonalému zrání. Vinice Haut-Bergey je navíc dobře exponována směrem na jih a jihozápad a leží na mírném svahu, což zajišťuje přirozený odtok dešťové vody. Podloží je složeno z jílu, vápence a křemičité hlíny s mírným obsahem železa, což také přispívá k jedinečnosti a vlastní nezaměnitelné osobitosti vína z HAUT-BERGEY.
Chateau Haut Bergey patří mezi nejkrásnějších usedlosti oblasti Pessac-Léognan a bez přehnané nadsázky mohu říct, že svět obohacuje o jedno z nejúžasnějších a nejosobitějších vín pocházejících z bordeauxského terroiru.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓