Založeno |
14. století |
Klasifikace |
1er Grand Cru Classé |
Rozloha vinic |
78 ha |
Stáří keřů |
40 let (L´Enclos - cca 95 let) |
Půda |
Štěrk, pazourek (geologická vrstva z období třetihor, bohatá na křemík). |
Pěstované odrůdy |
80 % Cabernet Sauvignon
18 % Merlot
2 % Cabernet Franc/Petit Verdot |
Roční produkce |
400 000 lahví |
Délka zrání v sudech |
cca 18 měsíců |
Vyráběná vína |
1) Chateau Latour
2) Les Forts de Latour
3) The Pauillac |
Každé cru je jedinečné, některé ovšem víc než jiné. Původní název Ch. Latour byl Chateau La Tour de Saint-Maubert (1378), později potom Ch. La Tour. Dnešní dominantou Château Latour je věž svatého Lamberta, postavená ve druhé polovině 14. století.
Do světa vína vstoupil Château Latour razantně až koncem 17. století (1680), kdy nemovitost přešla do majetku rodiny Ségurů. S nástupem markýze Nicolase Alexandra de Ségur v roce 1718 se začaly psát velké dějiny vinařství v Latour. V té
..mže roce připojil Nicolas A. de Ségur k pozemkům Latouru ještě Ch. Lafite, Mouton (Rothschild) a Ch. Calon (Ségur). Na počátku 18. století si Latour kvalitou svých vín vydobyl pevnou pozici na světových trzích: už tehdy stál sud takového vína dvacetkrát více než obyčejné víno z Bordeaux.
Srdcem panství je vinice zvaná l´Enclos. Je tvořena 47 hektary, porostlými starou (téměř stoletou) vinnou révou, která je úzkostlivě opečovávána, jelikož jen ona sama může nechat vzniknout „grand vin“. Kvalita vína je dána především vhodnou zeměpisnou polohou v blízkosti řeky Gironde a výjimečnými geologickými vlastnostmi půdy, která se skládá ze štěrku a pazourku. 18 hektarů okolních parcel na úpatí vinice, na nichž roste vinná réva o zhruba dvacet let mladší než na l’Enclos, dává druhé víno, Les Forts de Latour. Třetí víno „Pauillac de Latour“ bylo vyrobeno poprvé v roce 1973, 1974 a 1987. Od roku 1990 je vyráběno pravidelně každý rok. Hrozny pro jeho výrobu pocházejí z nejmladších keřů okolních parcel.
Po tři staletí zůstávalo Ch. Latour v majetku jedné rodiny, de Ségurů. V roce 1963 se dědicové markýze de Ségur rozhodli 75 % akcií prodat. Novými hlavními akcionáři se stalo britské společenství Pearson. Nastal čas změn. Nejprve bylo rozhodnuto, že bude rozšířena plocha vinohradu o 12,5 hektaru za účelem produkce druhého vína (Les Forts de Latour). Dále prošel celý vinohrad velice šetrnou rekultivací, která umožnila udržet maximální množství starých keřů. Na sklonku šedesátých let byl modernizován odvodňovací systém a technologie. Britové byli odhodláni udělat z Ch. Latour skutečně moderní vinařství a nebáli se přejímat ty nejprogresivnější technologie. Jako první v médoku sáhli po nerezových ocelových tancích, které se pak uchytily prakticky v celém francouzském vinařství. Britové podnik zmodernizovali, zhodnotili a prodali. Na počátku devadesátých let se Château Latour vrátil po třiceti letech do francouzských rukou, když se majoritním akcionářem stal francouzský podnikatel François Pinault. Ten za vinici zaplatil údajně 735 milionů franků.
Víno z Latour omráčí harmonií a sametovostí. Je dokonale jemné a krémové, a jeho vrcholem jsou skvostné taniny, marmeládové podtóny, lehký závan dýmu ve vůni a nesmírná harmonie v těle. Patří k mým nejoblíbenějším.
↑ zobrazit méně
..
zobrazit více ↓