Trapistická piva jsou speciální klášterní piva vařená trapistickými mnichy ve třinácti trapistických klášterech, z nichž šest je v Belgii (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren) dva v Holandsku (La Trappe, Zundert) a po jednom ve Francii (Mont des Cats), Rakousku (Stift Engelszell), USA (Spencer) Itálii (Tre Fontane) a Anglii (Tynt Meadow).
Avšak pouze dvanáct z nich smí užívat označení ATP (Authentic Trap ..pist Produkt). Trapističtí mniši z francouzského kláštera Mont des Cats svoje pivo logem ATP nemusejí označovat, neboť se jedná o pivo, které se vaří uvnitř trapistického opatství Abbey Notre Dame de Scourmont (Chimay).
Nejslavnější jsou trapistická piva pocházející z Belgie a Holandska, tato piva jsou ve světě vyhlášená pro vysokou kvalitu svých piv, některá z nich pak dokonce užívají status kultovní (Westvleteren, Rochefort).
Kdo jsou trapisté? Trapisté jsou členové reformovaného řádu cisterciáků přísné observance (O.C.S.O. - Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae), který vznikl jako přísnější odnož benediktinů-cisterciáků v polovině 17. století v klášteře La Trappe (odtud název trapisté) v Normandii (Francie).
Život trapisty je velice tvrdý a má přísná pravidla. V katolické církvi se řadí k nejpřísnějším. Trapisté zachovávají řeholi sv. Benedikta, kde se kromě motlitby klade velký důraz na manuální práci. Heslo benediktinů zní: „Ora et Labora“ - z latiny, „modli se a pracuj“. Trapisté tak spojují nevídanou kázeň s fyzickou prácí, modlitbou a mlčením, neboť mniši věří, že ticho vytváří prostor pro vnímání Boha.
Trapistická piva se vyznačují celou řadou specifických vlastností, kvůli kterým má smysl je pít (bez ohledu na cenu). Základní kritéria pro trapistická piva jsou:
1) Pivo se musí vařit uvnitř zdí trapistického kláštera, buď samotnými mnichy, nebo pod jejich dohledem.
2) Pivovar musí mít v klášteře druhotný význam a měl by se shodovat s obchodními praktikami, které jsou vhodné pro klášterní způsob života.
3) Pivovar není určen k tomu, aby byl ziskovým podnikem. Příjmy pokrývají pouze životní náklady mnichů a náklady na údržbu budov a pozemků. Cokoli zbude, je darováno na charitu pro sociální účely nebo pro pomoc lidem v nouzi.
- Všechna trapistická piva jsou svrchně kvašená a všechna podstupují sekundární kvašení v lahvi.
- Některá trapistická piva pak podstupují tzv. chmelení za studena (Dry Hopping), což znamená, že v procesu dokvašování se v pivu macerují buďto přímo šištice chmelu, nebo čistý, jinak neupravovaný chmel v podobě lisovaných chmelových granulí.
Nechte se inspirovat ochutnávkou těchto unikátních klášterních piv, jejichž vůně a chuťová komplexita je tak vysoká, že neseznámit se s nimi by byl velký a neodpustitelný hřích. Není pochyb o tom, že stejně jako víno, koňak, rum nebo whisky, i pivo má své neohraničené dimenze, které jsou těmi "trapistickými", neustále rozšiřovány. ↑ zobrazit méně.. zobrazit více ↓