AKTUALITY
BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

9. 4. 2024

"Ch. CLOS DE LUNES - Lune d´Argent 2023"

Více...

Ch. LATOUR 2017 +  LES FORTS DE LATOUR 2018

Ch. LATOUR 2017 + LES FORTS DE LATOUR 2018

20. 3. 2024

"14 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

13. 3. 2024

"Dovezli jsme z Châteauneuf-du-Pape!"

Více...

První nabídka Bordeaux EP 2023!

První nabídka Bordeaux EP 2023!

16. 1. 2024

"03 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

» více aktualit

VIDEO

KILCHOMAN Distillery



» další videa

Aktuality / komentáře

Château Lafite Rothschild uvolnilo na trh pro sběratele limitovanou edici koňaků a armaňaků vlastní výroby.

RARITA! 1. 12. 2010

Château Lafite Rothschild uvolnilo na trh pro sběratele limitovanou edici koňaků a armaňaků vlastní výroby.

- Všechny úžasné věci přicházejí na konci a mizí rychleji než se zdá. To je i příběh zásob starých koňaků a armaňaků, které byly po mnoho let uloženy ve sklepení slavného Château Lafite Rothschild. Tento rok se ale majitelé zámku rozhodli uvolnit malé množství těchto výjimečných destilátů vlastní produkce svým nejvěrnějším obchodníkům, skutečným přátelům a vášnivým milovníkům vína.

A protože i já jsem získal malé množství těchto výjimečných nápojů, rozhodl jsem se tuto raritu nabídnout také vám, milovníkům neměřitelné kvality, a podpořit tak vaši sběratelskou vášeň. Nebo jen dát tip na exkluzivní vánoční dárek.

- Koňak Lafite Rothschild Tres Vieille Reserve pochází z nejmenší podoblasti Borderies. Duchové zde prý dávají nápoji překrásnou vůni a zvláštní jemnost. Označení na etiketě Tres Vieille Reserve znamená, že nápoj je starý více než tři desítky let. Tato limitovaná edice koňaku a armaňaku je ale hlavně vzácnou sběratelskou pozorností. Na světě neexistuje příliš mnoho těch, kteří se mohou pochlubit výjimečným destilátem, jež pochází ze sklepů věhlasného zámku Lafite Rothschild.

- Armaňak Lafite Rothschild Vieille Reserve je nápoj starý více než desetiletí (starší by mohl ztratit svoji svěžest a výraznou ovocnost). Tato limitovaná edice je ale hlavně vzácnou sběratelskou ingrediencí. Na světě opravdu neexistuje mnoho sběratelů či milovníků vína, kteří by se mohli pochlubit armaňakem, jež pochází ze sklepů zámku Lafite Rothschild.

Koňak a Armagnac Lafite Rothschild naleznete v sekci EXTRAS > Koňak

----------------------------

Cognac nebo Armagnac? Samozřejmě obojí

- Brandy je stará minimálně osmset let a záznamy praví, že nejstarší by mohla být ta armaňacká, jejíž původ sahá až do 12. století. Na celém světě jsou k dispozici skvělé verze, nicméně ty francouzské jsou pravými královnami. Podle mínění znalců jsou nejkvalitnější, nejlahodnější, bohaté a elegantní. Jsou prostě výjimečné a dokonalé.

Rozdíl mezi koňakem a armaňakem je v místě původu a také ve způsobu destilace. Další rozdíl mezi těmito dvěma úžasnými nápoji je v chuti. Koňak je dokonale zralý a distingovaný destilát s jemnými dubovými příchutěmi, armaňak je jeho svěží, lahodná a výrazně ovocná verze.

Brandy pro výrobu slavnějšího koňaku pochází z hroznů, které se pěstují v okolí městečka Cognac. Tato oblast se dělí na šest podoblastí (Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois a Bois Ordinaires). Destilát je dvakrát destilovaný pomocí tradičních destilačních kotlů. Stejný druh kotlů se používá při výrobě skotské sladové whisky. Zrání probíhá výhradně v sudech z limousinských a troncaiských dubů nejméně dva roky. Aby se brandy mohla nazývat koňakem, musí pocházet z kraje okolo městečka Cognac.

A aby se brandy mohla nazývat armaňakem, musí pocházet z Jihozápadní Aquitánie, kde leží Gasconia tedy Gaskoňsko a oblast Armagnac. Stejně jako Cognac i oblast Armagnac je rozdělena na několik regionů (Bas-Armagnac, Ténaréze a Haut-Armagnac). Původní Armagnac se destiloval pouze jednou. Většina Gaskoňců dává této jednorázové kontinuální destilaci přednost dodnes, neboť právě v tom má původ typická výrazná ovocnost. Navíc se v chuti udržuje mnoho látek charakteristických pro armaňak, které se při dvojité destilaci ztratí. Dnes se ale i armaňak často destiluje dvakrát, protože podle názoru jiné skupiny Gaskoňců se tak získá přístupnější destilát, který lze konzumovat dřív než obvykle. Armaňak tradičně zraje ve velkých sudech gaskoňského černého dubu (nejméně dva roky). V poslední době je tohoto vzácného dřeva nedostatek, proto se stále častěji používají sudy vyrobené z dubů limousinských lesů. V současnosti tak můžeme zaznamenat armaňaky, které se pyšní nejen typickou výraznou ovocností, ale také příjemnou sladkostí s nádechem po vanilce.

Princip destilace koňaku:
Pára cestuje trubkami, kterým se říká labutí krk, do kondenzátoru. Ten ji zkapalní, čímž vznikne koncentrovaný alkohol. Destiluje se dvakrát.

Princip destilace armaňaku:
Destilace probíhá v kontinuálním destilačním kotli o dvou válcích. V prvním válci se víno přemění v páru a poté je ve druhém válci upraveno na správnou sílu alkoholu. Destiluje se jednou.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.