AKTUALITY
BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

BORDEAUX EN PRIMEUR 2023

9. 4. 2024

"Ch. CLOS DE LUNES - Lune d´Argent 2023"

Více...

Ch. LATOUR 2017 +  LES FORTS DE LATOUR 2018

Ch. LATOUR 2017 + LES FORTS DE LATOUR 2018

20. 3. 2024

"14 / 2024 – NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

12 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ

13. 3. 2024

"Dovezli jsme z Châteauneuf-du-Pape!"

Více...

První nabídka Bordeaux EP 2023!

První nabídka Bordeaux EP 2023!

16. 1. 2024

"03 / 2024 - NEWSLETTER Z TOPVINO.CZ"

Více...

» více aktualit

VIDEO

KILCHOMAN Distillery



» další videa

Aktuality / komentáře

Víno s geny starosvětské klasiky

Château PRADEAUX - Bandol 23. 2. 2016

Château Pradeaux patří mezi nejstarší a zároveň nejslavnější hvězdy v provensálské oblasti Bandol.

Historie Château Pradeaux sahá až do poloviny 18. století, kdy Jean-Marie Etienne PORTALIS, ministr a vyjednávač Napoleona I., v roce 1752 zdědil po svojí babičce rodinnou usedlost a přilehlé vinice. Pokud Pradeaux někdy navštívíte, asi vás napadne, že tady se toho od té doby moc nezměnilo. Château Pradeaux procházelo vývojem v průběhu několika století, ovšem jeho historie je spjata pouze s jediným vlastníkem, a tím je rodina Portalis, která tuto bandolskou ikonu vlastní dodnes.

Pouze dvě odrůdy hroznů se používají v tomto opojném vínu. Základ tvoří nejvýznamnější bandolská odrůda Mourvédre, kterou doplňuje nejrozšířenější provensálská odrůda Grenache. Víno z Pradeaux je starosvětská klasika, která mezi moderními bandolskými víny současnosti působí možná tak trochu jako dinosaurus. Hrozny jsou zpracovávány v dubových kádích, poté víno zraje velice dlouhou dobu (ještě déle než zrají například vína z Bordeaux) ve velkých dubových sudech. Ocelové tanky se na Pradeaux pro výrobu hlavního vína nepoužívají. Monsieur Portalis by něco takového nepřipustil, byť by si tím výrobu rozhodně ulehčil. On ale nechce, chce vyrábět přesně takové víno, jaké vyrábí – klasické, nepříliš zarputile ovocné, s nádechem dubu a přirozenými taniny v chuti. Na trh pak víno uvolňuje až po čtyřech letech zrání v dubových sudech, dokonale vyvinuté a perfektně zralé.

Víno z Pradeaux má šarm středověkého rytíře. Chuť je výrazná, silná a velice energická, protkaná přirozenou ovocností, maximálně pevnými taniny a lehce nasládlou dubovou přítomností. Na konzumaci tohoto vína ovšem musíte být dobře připraveni, neboť stejně jako každé jiné špičkové víno z Bandolu, také Pradeaux je chuťově velice složité. Po otevření jej jaksepatří provzdušněte a dekantujte, a to třeba i celé hodiny. Víno se díky přísunu kyslíku krásně rozvine, získá skvělou chuťovou hloubku, precizní vyváženost, komplexnost a omamnou starosvětskou přitažlivost. Víno z Ch. Pradeaux nabízí dokonalý styl v bezchybném klasickém provedení.

Château PRADEAUX rosé je excelentní růžové víno s dokonale vyzrálou chutí. Ze sklenky vystupuje jemná vůně lesních jahod, červených jablíček a šťavnatého červeného grapefruitu, k plnému chuťovému vývinu ovšem tohle skvělé růžové víno potřebuje být před konzumací chvíli otevřené. Víno otevřete a jednu až dvě hodiny nechte nadýchat, chuť se odmění svěžestí, elegantní ovocností s příchutí lesních jahod, zralého červeného grepu, rybízu a broskví. Na patře pocítíte hebký doušek oplývající vybranou jemností. Pradeaux rosé je dokonale "vyspělé", přesto maximálně osvěžující harmonické víno, perfektní nejen k jídlu, ale i pro večerní potěšení.

Château PRADEAUX
Víno z Pradeaux působí mezi moderními bandolskými víny tak trochu jako dinosaurus. Díky klasickému způsobu zpracování hroznů v dubových kádích a čtyřletému zrání ve velkých dubových sudech je víno z Pradeaux určitě nejklasičtější klasik v Bandolu. Odkorkujte a dekantujte, dostaví se úchvatná vůně mírně nasládlého ovoce a koření s extrémně jemným nádechem dubu. Pradeaux 2010 je hedvábné víno - ovocné, kořenité, dubové a krásně tříslovité. Patro opanuje výjimečně hladká chuť a omamný starosvětský výraz. Rodina Portalis drží svoji víru v klasický styl již od nepaměti.

Château PRADEAUX – Le Lys de Pradeaux
Hrozny pro Le Lys de Pradeaux pocházejí pouze z o pět let mladších vinných keřů, než hrozny, které se používají v prvním vínu Pradeaux. Hlavní rozdíl spočívá v době zrání vína v dubovém sudu. Zatímco první víno Pradeaux zraje v sudu 48 měsíců, Le Lys de Pradeaux zraje v sudech 22 měsíců. Víno si tak udržuje svěží mladistvou ovocnost a celkově lehčí styl. Le Lys de Pradeaux voní ovocně-kořenitou vůní, v níž se objevují tóny nové kůže a dubového dřeva. Stylový chuťový výraz je překvapivě sušší, rozhodně zde nečekejte sytou středomořskou ovocnost ani unavující alkohol, ale ani hrubé taninové hrany, Le Lys de Pradeaux je prostě svěží klasik a úžasně pitelné víno silně provoněné typickým provensálským kořením.

BIENFAIT des Pradeaux je vynikající víno pro každodenní pití. Hrozny pocházejí ze starých vinic situovaných v okolí známého provensálského pohoří Mont Caume. Vína z Mont Caume, u kterých se nepoužívá označení ročníku, představují optimální začátek cesty za poznáním magických provensálských vín. Díky krátkému pobytu v dubových sudech, ve kterých víno pobývalo pouze 3 až 4 měsíce, doušek vykazuje jemnou a svěží ovocnost, hebkou taninovou strukturu a skvělou chuťovou rovnováhu. Bienfait des Pradeaux je příjemně pitelné svěží červené víno, které se dobře hodí nejen k jídlu, ale také ke společnému večernímu popíjení s přáteli.

Facebook profil Topvíno
Topvíno.cz

Vítejte na Topvíno.cz

Prosím potvrďte nám, že Vám již bylo 18 let.

Z důvodu legislativy platné v České republice je ověření věku nutností pro přístup na webové stránky nabízející alkoholické produkty.