AKTUALITY
LUPULUS Hibernatus

LUPULUS Hibernatus

28. 7. 2021

"Fantastické tmavé belgické "Strong ALE"!"

Více...

CHARLES DE CAZANOVE Champagne

CHARLES DE CAZANOVE Champagne

20. 7. 2021

"Brut Premier Cru"

Více...

VAL-DIEU GRAND CRU Abbey ALE Quadruple

VAL-DIEU GRAND CRU Abbey ALE Quadruple

20. 7. 2021

""

Více...

Brasserie l´Abbaye du VAL-DIEU

Brasserie l´Abbaye du VAL-DIEU

7. 2. 2021

"Vynikající belgická klášterní piva vařená podle přísné trapistické tradice!"

Více...

» více aktualit

Aktuality / komentáře

Vynikající belgická klášterní piva vařená podle přísné trapistické tradice!

Brasserie l´Abbaye du VAL-DIEU 7. 2. 2021

Klášter Val-Dieu představuje nejen 800 let historie opatství, ale především více než 200 let zkušeností s klášterním vařením piva. Ze všech 46 certifikovaných belgických klášterních pivovarů pouze Val-Dieu vaří pivo podle přísné trapistické tradice.

Legenda praví, že místní údolí bylo tak nepřívětivé, že místní obyvateli bylo pojmenováno jako "vallei van de duivel" („údolí ďábla“). Mniši jej ale následně přejmenovali na „Val-Dieu“, francouzsky „údolí boha“. A toto pojmenování pak dalo jméno celému opatství. Klášter Val-Dieu je jediné belgické opatství, které přežilo francouzskou revoluci. Dnes je klášter obsazen křesťanskou komunitou Val-Dieu. Tato komunita je spojena se společenstvím cisterciáckého řádu, který vychází z učení svatého Benedikta a benediktinských a cisterciáckých tradic.

Pivo se zde začalo vařit v 18. století. Mniši z Val-Dieu byli velice talentovaní sládci. Vaření piva zahrnuli do vědy. Po celá staletí studovali nejen kvasinky a procesy kvašení, ale vytvářeli také vlastní speciální receptury, které byly pokaždé sofistikovanější. Dnes piva opatství Val-Dieu vycházejí z tradic a původních receptur, kterými se dnešní mniši nechali inspirovat. Piva z Val-Dieu jsou skutečně originální belgická klášterní piva, vařená podle starých způsobů bez jakýchkoliv přídavných látek a koření.

Tajemství pivovaru je voda a vlastní kvasnice. Mniši používají vodu, která pochází z přehrady na řece Gileppe. Tento region má mnoho pramenů s vodou vynikající kvality. Některé z těchto místních pramenů jsou známé po celém světě. Nejznámější jsou prameny ve Spa, Bru a Chaudfontaine, které se nacházejí v okolí 20 až 30 kilometrů od Val-Dieu.

Použití kombinace vybraných chmelů (včetně českého žateckého) dává zapomenout na výrazný chmelový charakter. Piva Val-Dieu jsou nesmírně kultivovaná, komplexní a v ústech hedvábně hladká. Na patře je cítit bohatý sladový základ z něhož vystupuje velice jemná chmelová hořkost. Piva z Val-Dieu jsou svrchně kvašená a nepasterovaná, sekundárně fermentovaná v lahvi (hustá dlouhotrvající pěna, mohutný říz). Pro milovníky sladových piv vyladěných precizně jemnou chmelovou hořkostí nabízí výjimečnou chuťovou harmonii!
http://www.topvino.cz/pivo/belgicke-pivo/val-dieu/ka398-no697.html

Facebook profil Topvíno