AKTUALITY
Cos d´Estournel 2010 BLANC

Cos d´Estournel 2010 BLANC

17. 2. 2021

"Fantastické bílé víno slavného Château Cos d´Estournel (apelace St.-Estéphe)!"

Více...

Brasserie LUPULUS

Brasserie LUPULUS

7. 2. 2021

"Rozšířili jsme nabídku vynikajících piv pivovaru Lupulus!"

Více...

Brasserie l´Abbaye du VAL-DIEU

Brasserie l´Abbaye du VAL-DIEU

7. 2. 2021

"Excelentní belgická klášterní piva vařená podle přísné trapistické tradice!"

Více...

» více aktualit

VIDEO

Brasserie LUPULUS



Brasserie Abbaye du VAL-DIEU



» další videa

Aktuality / komentáře

Bordeaux | Pauillac

LES GRIFFONS DE PICHON BARON 2018 5. 1. 2021

Rok 2018 se vyznačoval mírnou zimou s teplotami bez extrémů. Od začátku prosince do konce března pravidelně pršelo. Celkově byly srážky spíše vyšší, přesahovaly 500 mm, tj. přibližně 180 mm nad průměrem.

Po „mokrém“ jaru s drobnými výkyvy v dubnu, následovalo velmi horké, suché léto. Silnější srážky a spíše vyšší teploty však přispěly k rozvoji kryptogamických chorob, což na některých vinicích vedlo k významným ztrátám plodin.

Kvetení začalo na konci května a pokračovalo hladce. Až do konce července byla věnována velká pozornost ochraně zdraví vinic. Poté se postupně zvyšovala fáze vodního stresu, což bylo nepříznivé pro růst hroznů. Absence vody pak trvala až do sklizně. Maximální teploty byly na začátku a před koncem „veraison“ velmi vysoké, ale nižší než v roce 2003, avšak o něco vyšší než v roce 2005. Poslední červencový týden a na začátku srpna (cca v polovině veraison/přeměna barvy bobulí) se teploty zmírnily, což vedlo k velmi dobrým podmínkám pro zrání. Klidné a teplé sluneční počasí pak pokračovalo až do konce sklizně.

Vysoké teploty a vodní stres způsobily předčasné zrání taninů, současně se ale rychle zvýšil potenciální obsah alkoholu, celková kyselost a hladiny kyseliny jablečné byly spíše nízké a pH vysoké (vysoké pH=nižší kyselost).

Nicméně stejně jako u nás na Ch. Pichon Baron, nejedno vinařství díky krutému třídění zajistilo svému vínu vynikající kvalitu! Zvyšování teploty v tancích bylo postupné, aby se upřednostňovala extrakce. Alkoholická fermentace začala spíše zvolna, což umožnilo postupnou extrakci během fermentační fáze tak, aby vyhovovala každé odrůdě a každému terroiru. Víno bylo do sudů převedeno do konce listopadu.

-Jean-René Matignon - Technical Director - July 2020

P.S. Po prvních ochutnávkách je možné, že rok 2018 je srovnatelný s rokem 2005, ale s dřívějším vývojem hroznů než v roce 2015.

---------------------------------------

Hrozny, které tvoří směs tohoto vína, pocházejí převážně ze štěrkových pozemků poblíž ústí řeky Gironde, což je velmi dobré prostředí pro Cabernet Sauvignon.

Les Griffons de Pichon Baron 2018 odhaluje hlubokou, téměř černou barvu, jemnou vůni černého ovoce s nádechem dobře integrovaného dubového dřeva a plnou a bohatou chuť se silnými a svůdnými taniny, s lehce pikantním závěrem. Víno lze uložit do sklepa na více než 20 let, nicméně nic nezkazíte, když si jej začnete užívat klidně i hned takto mladé. Griffon 2018 zraje jednak v nových (60 %), ale také v jeden rok použitých (40 %) dubových sudech. Velice silné a neskutečně dynamické, přesto již jako mladé chutná prostě skvěle!
http://www.topvino.cz/vino/bordeaux/pauillac/pichon-l-baron/ze4-no115.html

Facebook profil Topvíno