AKTUALITY
CO TO JE EN PRIMEUR

CO TO JE EN PRIMEUR

14. 4. 2019

"Kampaň Bordeaux EN PRIMEUR 2018 začne v nejbližších dnech!"

Více...

MIKKELLER Brewery

MIKKELLER Brewery

14. 4. 2019

"Dovezli jsme z Dánska unikátní piva nezávislého pivovaru MIKKELLER!"

Více...

Château LA FRANCE

Château LA FRANCE

12. 3. 2019

"Skvělé víno klasifikace Bordeaux Superieur!"

Více...

17. 4. 2019

EN PRIMEUR 2018 - první nabídky! - Angélus, Carillon d´Angélus, Pindefleurs, La Fleur de Bouard a jedno bílé (Clos des Lunes)

» více aktualit

VIDEO

MIKKELLER



» další videa

Aktuality / komentáře

Dvě skvělá vína z Bordeaux - Ch. Marojallia 2004 vs. Petit Figeac 2015

NEWSLETTER - (Aktuality z TOPVINO.CZ) 4. 2. 2019

Dobrý den všem fanouškům vína z Bordeaux,

určitě nemá smysl si hned po prvním novoročním "zaškobrtnutí" říct, končím s pitím alkoholu. Asi neřeknu nijak zvlášť velkou moudrost, ale kvalitní víno není škodlivý alkohol. Kvalitní víno je prostě stoprocentně čistá přírodní záležitost (alespoň tak to vidím já, pokud se jedná o víno z Bordeaux). A pokud jste se po oslavách konce minulého roku rozhodli držet "suchý" leden, tedy první měsíc v roce vždy bez alkoholu, toto období již máte šťastně za sebou. Kdo se ale rozhodl držet "suchý" únor, toho právě teď čekají pěkná muka (tedy samozřejmě pokud jste milovníci skvělých vín z Bordeaux).

A protože já se co nejsvědomitěji snažím, aby každý měsíc v roce byl u mě spíše mokrý než suchý (samozřejmě v rozumné míře, vždyť já přece nepiju, já pouze ochutnávám), na začátku února jsem se pustil do ochutnávky hned dvou skvělých vín, o jejichž chuť bych se s vámi rád podělil. A i když tato dvě víceméně hodně rozdílná vinařství jsou od sebe vzdálená víc než padesát kilometrů, jedno mají společné: Jejich vína jsou prostě skvělá!

- Jako první víkendové víno jsem odkorkoval mladé červené známého vinařství Château FIGEAC (Bordeaux, apelace St.-Emilion). A přestože se jedná o víno ročníku 2015, což by mohlo vézt k domněnce, že toto víno je ještě hodně mladé a k pití ne tak úplně dostatečně připravené, již první doušek ukázal výjimečné schopnosti ročníku 2015. Ročník 2015 je v Bordeaux vedený jako vynikající ročník (z mého pohledu pak jako excelentní ročník) a PETIT FIGEAC 2015 je víno, které má nejen dostatečně silný potenciál zrání, navíc ale je skvěle pitelné již jako mladé.
http://www.topvino.cz/vino/bordeaux/saint-emilion/figeac/petit-figeac-2015/de1-wi4617.html

- Jako druhé víkendové víno bych vám rád představil v tuto dobu již dokonale zralé Château MAROJALLIA 2004 (Bordeaux, apelace Margaux). Tohle je s největší pravděpodobností první "garážové" víno v Margaux. Malá čtyřhektarová vinice je situovaná v blízkém sousedství vinic Rauzan-Gassies a Rauzan-Ségla.

Majitel Philippe Porcheron a jeho konzultant - saint-emilionský "rebel" Jean Luc-Thunevin a jeho žena Murielle Andraud - vytvořili krásné moderní Margaux s tak trochu saint-emilionskými sklony. Po krátkém provzdušnění víno nabízí brilantní tmavou barvu a na svůj věk překvapivě čerstvou vůni černého rybízu, ostružin a vlhké země. Lehce nasládlou chuť vyladěnou zřetelnými zemitými tóny podporuje ideálně integrovaná stopa ovoce (černý rybíz, ostružiny) a dubového dřeva.
http://www.topvino.cz/vino/bordeaux/margaux/marojallia/marojallia-2004/de1-wi418.html

MAROJALLIA 2004 vykazuje již krátce po odkorkování nádherný chuťový vzestup. Zpočátku působí uzavřeně, nicméně druhá sklenka chuť několikanásobně vylepší. Při třetím dolití zalitujete, že lahev nemá větší objem. Jak jsem zmínil viz výše, tohle je vskutku chuťově mimořádně zajímavý hermafrodit, trochu Margaux, trochu St.-Emilion. Je to udivující, ale nakonec je z toho obdivuhodná souhra zralosti, vyváženosti, šťavnatosti a přesnosti. Nádherné víno, zralé, dynamické a krásně čisté!

A protože jsem jej objevil ve sklepě víceméně jako zapomenuté, v případě, že o ochutnávku tohoto dynamického "raketoplánu" projevíte zájem, nabízím mimořádnou ochutnávkovou slevu ve výši 20 % (viz naše nabídka).

-AK

Facebook profil Topvíno