AKTUALITY
STONE Brewing

STONE Brewing

20. 5. 2019

"Americký pivovar Stone Brewing v Berlíně skončil!"

Více...

CO TO JE EN PRIMEUR

CO TO JE EN PRIMEUR

14. 4. 2019

""

Více...

MIKKELLER Brewery

MIKKELLER Brewery

14. 4. 2019

"Dovezli jsme z Dánska unikátní piva nezávislého pivovaru MIKKELLER!"

Více...

Château LA FRANCE

Château LA FRANCE

12. 3. 2019

"Skvělé víno klasifikace Bordeaux Superieur!"

Více...

» více aktualit

VIDEO

MIKKELLER



» další videa

Aktuality / komentáře

Silné a bohaté belgické klášterní pivo!

VAL-DIEU Brouwerij 16. 12. 2018

VAL-DIEU,

Cisterciácké opatství "Notre Dame du Val-Dieu" bylo založeno v roce 1216 „odpadlými“ mnichy z cisterciáckého kláštera v Hochtu. Legenda praví, že údolí, ve kterém se mniši usadili, bylo tak nepřívětivé, že místní obyvatelé jej pojmenovali jako "vallei van de duivel" („údolí ďábla“). Mniši jej přejmenovali na „Val-Dieu“, francouzsky „údolí boha“ a toto pojmenování pak dalo jméno celému opatství. Klášter Val-Dieu je jediné belgické opatství, které přežilo francouzskou revoluci. Dnes je klášter obsazen křesťanskou komunitou Val-Dieu. Tato komunita je spojena se společenstvím cisterciáckého řádu, který vychází z učení svatého Benedikta a benediktinských a cisterciáckých tradic.

Pivo se zde začalo vařit v 18. století. Mniši z Val-Dieu byli velice talentovaní sládci. Vaření piva zahrnuli do vědy. Po celá staletí studovali nejen kvasinky a procesy kvašení, ale vytvářeli také vlastní speciální receptury, které byly pokaždé sofistikovanější. Dnes piva opatství Val-Dieu vycházejí z tradic a původních receptur, kterými se dnešní mniši nechali inspirovat. Piva z Val-Dieu jsou skutečně originální belgická klášterní piva, vařená podle starých způsobů bez jakýchkoliv přídavných látek a koření.

Tajemství pivovaru je voda a vlastní kvasnice. Mniši používají vodu, která pochází z přehrady na řece Gileppe. Tento region má mnoho pramenů s vodou vynikající kvality. Některé z těchto místních pramenů jsou známé po celém světě. Nejznámější jsou prameny ve Spa, Bru a Chaudfontaine, které se nacházejí v okolí 20 až 30 kilometrů od Val-Dieu.

Použití kombinace dobře vybraných chmelů (včetně českého žateckého) dává zapomenout na silný chmelový výraz. Piva cisterciáckého opatství Val-Dieu jsou velice silná a komplexní, nejsou ale ani trochu chmelově hořká, dominuje bohatý sladový charakter bez chmelových "otisků". Piva z Val-Dieu jsou svrchně kvašená a nepasterovaná, sekundárně fermentovaná v lahvi.

Ačkoli je dost pravděpodobné, že milovníci výrazné chmelové hořkosti piva z Val-Dieu nejspíš minou, nepochybuji o tom, že vyznavačům bohatého sladového výrazu srdce přímo zaplesá!

http://www.topvino.cz/pivo/pivo/belgicke-pivo/val-dieu/ka398-no697.html

Facebook profil Topvíno