AKTUALITY
CO TO JE EN PRIMEUR

CO TO JE EN PRIMEUR

16. 4. 2018

"Kampaň BORDEAUX EN PRIMEUR 2017 začala!"

Více...

SPEAKEASY Brewing

SPEAKEASY Brewing

19. 12. 2017

"Vynikající kalifornská piva ze San Francisca!"

Více...

Cognac DEAU

Cognac DEAU

15. 10. 2017

"Koňaky DEAU jsou stejně výjimečné jako francouzský styl umění žít!"

Více...

Ch. MAUVEZIN

Ch. MAUVEZIN

12. 10. 2017

"St.- Emilion - BORDEAUX"

Více...

DE BRABANDERE Brouwerij

DE BRABANDERE Brouwerij

19. 9. 2017

" - 120 let historie, skvělá belgická piva PETRUS"

Více...

» více aktualit

Aktuality / komentáře

Koňaky DEAU jsou stejně výjimečné jako francouzský styl umění žít!

Cognac DEAU 15. 10. 2017

Původ značky DEAU ("do") lze díky Louisi Deauovi, vinohradníkovi z doby Ludvíka XIV., vystopovat až do poloviny 17. století. V té době ještě jako vinař na farnosti Corme Royal v Saintonge nedaleko městečka Cognac začal experimentovat s destilací svých vín. O více než sto let později, těsně před francouzskou revolucí v roce 1789, získali potomci Louise Deaua status „bouilleurs de crus“, což znamená vlastník vinice a samostatný destilatér.

V Cognacu existuje pouze několik značek, jejichž výroba začíná na vinici a končí po mnohaletém zrání „eau-de-vie“ v dubovém sudu. Není žádným tajemstvím, že celá řada velkých komerčních společností nevlastní ani hektar vinice a od různých pěstitelů a lihovarníků pouze přikupují již hotový destilát, jehož špičkovou kvalitu nelze ale vždy stoprocentně zaručit. Tyto různě staré „eaux-de-vie“ pak smísí a prodávají pod svojí vlastní značkou.

V Deau tento způsob získávání „základního materiálu“ nepraktikují. V Deau probíhá vše pěkně od začátku (vinice, hrozny, fermentace, destilace, zrání v sudech). Přikupují se pouze čerstvé hrozny, nikoli již hotové „eaux-de-vie“. Tento systém je specifický pouze pro malé společnosti, které chtějí mít celý proces výroby pod vlastní absolutní kontrolou. Je nepochybné, že takový koňak bude mít mimořádnou kvalitu. A Deau takové koňaky opravdu vyrábí.

Na několika vinicích o celkové rozloze více než 100 hektarů se pěstují všechny tři základní odrůdy důležité pro výrobu kvalitního koňaku (Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard) plus Montils. Nejvíce je zastoupena (85 ha) nejvýznamnější Ugni Blanc (v Itálii známá jako Trebbiano). Legaretové navíc pokračují v udržování původní tradice a na svých vinicích pěstují i jiné vinné odrůdy, jako například Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc Chenin Blanc nebo Chardonnay, ze kterých vyrábějí nejen fantastické „koňakové“ víno „Pineau se Charentes“, ale také vynikající šumivé víno „Veuve Moisans Brut Blanc de Blancs“ (Chenin, Chardonnay, Ugni Blanc) nebo svěží „Veuve Moisans Rosé“ (Cabernet Franc, Carignan a Grenache).

Koňaky DEAU se destilují pomalou destilací v malých měděných „potstills“ kotlích o objemu 25 hektolitrů, to proto, aby byla zajištěna nejvyšší aromatická koncentrace. Blízkost řeky Charente pak poskytuje jedinečné podmínky (vlhké prostředí) pro harmonické stárnutí budoucích koňaků DEAU.

Koňaky DEAU jsou stejně výjimečné jako francouzský styl umění žít. Deau krásně voní, chuť má skvělou hloubku, je neskutečně jemná a hebká, navíc každý doušek tohoto lahodně jemného nápoje nabízí vzrušující propojení ovoce, koření a dubu. Pokud hledáte skutečný tekutý luxus, kultivovanou eleganci a skvěle vyváženou hedvábnou chuť, potom tato značka s Griffonem ve znaku vám jej dodá v téměř neměřitelném množství.

4.10.2015

Facebook profil Topvíno