Zpět «
Larcis Ducasse 2014
Ročník: 2014
Oblast | podoblast: Bordeaux | SAINT EMILION
Klasifikace: St. Emilion 1er Grand Cru Classé (B)
Odrůdy: 85 % Merlot, 15 % Cabernet Franc
Obsah alkoholu: 14,5 %
Objem: 0,75 l
Nejlepší k pití: 2019 - 2034
Larcis Ducasse je fantastické víno spadající pod správu dalšího člena klanu Thienpontů (Nicolas Thienpont spravuje ještě Ch. Pavie Macquin a Ch. Berliquet). Všechna tři chateaux mají sice různé majitele, nicméně všechna tři chateaux mají jedno společné - za špičkovou kvalitou jejich vína stojí duo Thienpont-Derenoncourt. Hlavně pak konzultant Stéphane Derenoncourt je skutečné eso, které „hru“ postavenou na odhadu maximálních možností terroiru obvykle neprohrává. Larcis Ducasse 2014 je víno, které hned od prvního doušku vykazuje zvláštní přitažlivost. Vezmou-li se v úvahu klimatické podmínky a terroir jednotlivých chateaux, charakter vína je celkem dobře odhadnutelný. Jílovitě-vápencové půdy tentokrát do charakteru přispěly výraznější dávkou minerality, což vína mezi sebou odlišilo ve stylu, nikoli ovšem v kvalitě.
Larcis Ducasse 2014 je dokonale zralé, silné a dynamické víno (obsah alkoholu 14,5 % potvrzuje výjimečnou zralosti hroznů, nicméně ve vínu nebyl téměř cítit), jehož chuťová hloubka snad nezná mezí. Středně silná ovocná koncentrace, přesná kyselost a rafinované třísloviny napomáhají identifikovat dokonalost moderního stylu - tady nic nepřebývá, nic není potlačeno, chuťová rovnováha je prostě fenomenální (špičkové kvalitě byl podřízen poměrně nízký výnos). Ovocnost zajišťuje příchuť černého rybízu, ostružin a borůvek precizní taniny pak jistí mimořádný potenciál zrání a dlouhověkost. Larcis Ducasse 2014 je osobité, podmanivé sexy víno, zásobník plný zralosti a nadrozměrné elegance, výjimečné chuťové rovnováhy a noblesní prostopášnosti. Kdyby nepocházelo z Bordeaux, „muselo by pocházet“ z pařížské doby „Belle-Epoque“. Ano, tohle víno se mi moc líbí, a nejen tento rok!
Rozloha vinic: 11 ha
Stáří keřů: 35 let
Půda: Jílovitě-vápencová, železiá struska v podloží
Výnos: 37 hl / ha
Délka zrání v dubových sudech: 16 měsíců
James Suckling: 93-94/100
Wine Spectator: 92-95/100
Decanter Magazine: 92/100
Neal Martin (erobertparker.com): 91-93/100
TOPVINO SCORE: 93-95/100