Spontánně kvašená piva
FRUIT & SOUR - ovocná a kyselá!
Pokud je nějaké pivo spontánně kvašené, znamená to, že mladina je ponechána v otevřených kádích přístupná divokým kvasinkám a bakteriím, které poletují v atmosféře a které jsou navíc přítomny i v samotných kvasících nádržích a sudech ve sklepě pivovaru. A protože kvašení probíhá při vyšších teplotách, znamená to, že spontánně kvašená piva spadají do kategorie svrchně kvašených piv. Takto vyrobená piva, která kvasí i několik měsíců, jsou označována jako LAMBIC.
LAMBIC: Lambická piva jsou jedny z nejzajímavějších a zároveň nejpodivuhodnějších piv na světě. Lambic je obvykle vyroben ze rmutu z 70% sladového ječmene a 30% nesladované pšenice. K chmelení se často používá starý uschlý chmel, který již ztratil hořkost a slouží jen jako konzervant. Zapomeňte na sladové nebo chmelové příchutě a představte si spíše víno nebo kyselý ovocný mošt: kyselost, trpká ovocnost, dravost a nakyslé příchutě definují tato piva.
LAMBIC (s příchutí ovoce) - jedná se o klasický lambic (viz výše), jehož kyselost je vyvažována sladkými ovocnými příchutěmi. Piva jsou obvykle pojmenována po ovoci, které se používá při jejich výrobě. Nejčastěji se jedná o "framboise" (maliny), "pêche" (broskev), "kriek" (třešeň) nebo "cassis" (černý rybíz). Neméně populární je však také styl "faro", což znamená, že do lambiku byl přidán hnědý třtinový cukr.Další produkty stylu Lambic Kriek (s příchutí třešní)